Google wszędzie w serwisie
 
 
 
   

Twoje konto

   
     
    Biuletyn informacyjny  
  
 
  Usługi [14934]
  Sprzęt komputerowy [7681]
  Motoryzacja [73130]
  Sprzęt audio-video [53]
  Telefony komórkowe [12832]
  Nieruchomości [172]
  Praca [85778]
  Turystyka [360]
  Inne [10265]
  Agroturystyka
  Pensjonaty
  Domy i domki
  Hotele i motele
  Ośrodki wczasowe
  Turystyka aktywna
  Szkolenia i konferencje
  Gastronomia
  Campingi
dodaj swoją firmę »
Dom i budownictwo Finanse Handel Komputery i Internet Komunikacja i transport Kultura i Sztuka Medycyna i zdrowie Motoryzacja Nauka i szkolnictwo Prawo i podatki Produkcja Reklama i media Rolnictwo i ogrodnictwo Rozrywka i gastronomia Sport i rekreacja Turystyka i noclegi Urzędy, instytucje i organizacje Usługi Telekomunikacja Zdrowie i uroda
dodaj swoją reklamę »
Środa Seniora - Na tatarskim szlaku
Koncert Grażyny Łobaszewskiej
III Festiwal Smaków Food Trucków w Suwałkach
Filharmonia Suwałk - Piosenki Franka Sinatry
XV Międzynarodowe Spotkania z Monodramem - O Złotą Podkowę Pegaza
Praca kierownik Media Expert
Fryzjer dziecięcy
Czego trzeba na Sejneńskiej?
Hocus Pokus Praca
ortopeda dziecięcy
Przychodnia genetyczna i rezonans
plaże okolice
sprzęt agd
muzeum wystawy
Pizza Suwałki gdzie?
Internetowa baza nieruchomości

Działka z rozpoczętą budową - Smolniki


pokaż więcej »
Dane NBP
(kurs średni)
z dnia: 24-09-18

1 USD: 3,6620
1 EUR: 4,3092
1 CHF: 3,8177
1 LTL :
1 GBP: 4,8040
Opinie o pracodawcach - jak sprawdzić, czy firma jest godna zaufania?
Czy warto kupić ubezpieczenie turystyczne na wakacje?
Polisa na życie w banku - co można zyskać?
Ile naprawdę muszą wiedzieć rodzice?
Ubezpieczamy dom lub mieszkanie: Ile kosztuje polisa?
Polska jajami stoi
Polska od wielu lat utrzymuje się w ścisłej czołówce producentów jaj w Unii Europejskiej. Rocznie wytwarza ok. 10 mld jaj. Rodzima kura potrafi znieść nawet do 250 jaj w ciągu roku! U progu Świąt Wielkanocnych warto upewnić się, które jajka najlepiej sprawdzą się na świątecznym stole.

Jakość jajek zależy wyłącznie od systemu chowu? To mit. Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego udowodnili, że to nie chów przesądza o składzie i smakowitości polskich jaj. Za ich smak i jakość odpowiada przede wszystkim pasza, którą są karmione. Zależy od niej również masa jaja.

- Sekret idealnego jajka tkwi w rodzaju i ilości spożywanej przez kury paszy. Nioski, mają znacznie większe zapotrzebowanie na składniki mineralne, szczególnie na wapń. Dlatego pasza musi być dostosowana do wieku kury oraz zbilansowana pod względem białka, aminokwasów, energii metabolicznej, jak i potrzebnych witamin: A, E, B2, B6, kwasów foliowego oraz pantotenowego. Żywienie to jednak nie wszystko. Równie ważna jest troska o dobrostan zwierząt. To od zapewnienia odpowiednich warunków zależy wysoka jakość produktu końcowego oraz wyniki produkcyjne – komentuje Paweł Michalski, kierownik produktu ds. drobiu De Heus.

Po czym zatem poznać dobre jajka? Z perspektywy konsumenta, ważne są takie czynniki, jak data przydatności do spożycia, system chowu kur oraz informacja o producencie. Termin przydatności to średnio 28 dni od momentu zapakowania. Należy pamiętać, że jaja dostępne w sklepach są objęte kontrolą weterynaryjną. W Polsce zakazane jest stosowanie pasz z antybiotykami w chowie kur niosek. Mogą być one użyte wyłącznie w przypadku choroby stada. Jaja, które zostały zniesione przez chore zwierzęta nie trafiają do sprzedaży.

A co oznaczają tajemnicze numery na jajkach. Jajka, na których widnieje 0 pochodzą od kur z chowu ekologicznego. 1 to chów na wolnym wybiegu, 2 - ściółkowy, a numer 3 oznacza chów klatkowy. - Przy zakupie jaj na Wielkanocne śniadanie należy, przede wszystkim zwrócić uwagę na ich pochodzenie oraz sposób przechowywania - koniecznie w obniżonej temperaturze. Kupując jaja z niesprawdzonych źródeł ryzykujemy naszym zdrowiem – ostrzega Michalski.

Warto także podkreślić, że jaja to swoista bomba witaminowa. Zawierają między innymi witaminę A, E, D, B12 i K. Jaja to także bogate źródło białka. Dlatego cieszą się ogromną popularnością wśród osób, które żyją aktywnie, uprawiają sport. Zawierają potas, wapń i żelazo. Najwięcej wartości odżywczych posiada jajko na miękko i takie w postaci lekko ściętej jajecznicy.

Jajko jajku jest jednak nierówne. Różnią się od siebie m.in. kształtem, kolorem skorupki i żółtka, a także rozmiarami. - Na tak dużą różnorodność jaj składa się wiele czynników, w tym np. genetyka kury, wiek, rodzaj zadawanej paszy, czy warunki utrzymania – dodaje Michał Szafryna z De Heus. Najchętniej wybierane przez konsumentów są jajka beżowe. Tymczasem kolor skorupki nie gra roli. To kwestia wyłącznie genetyki kur.

Barwa żółtka to również wyłączenie kwestia żywienia i sposobu utrzymania – dodaje Szafryna. – Konsumenci przeważnie wolą jajka o intensywnie żółtej barwie. Twierdzą, że zawierają one więcej witaminy A i są zdrowsze niż te z jaśniejszymi żółtkami. To błędne założenie. Intensywna barwa zależy m.in. od obecności kukurydzy lub śruty w diecie - uzupełnia Szafryna.

komentarze [3] | powrót »


PARTNERZY



© 2007-2018 Internet i Programowanie - Podlaski Serwis Informacyjny - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis mojepodlasie.pl nie ponosi odpowiedzialności za treści dodane przez użytkowników.
e-mail: redakcja@mojepodlasie.pl


statystyka